Beneficii:
În cazul supraponderalității, obezității, sindromului metabolic, diabetului zaharat de tip 2, nutriționiștii recomandă limitarea consumului de carbohidrați cu alimente, sau excluderea completă a alimentelor dulci care conțin zahăr. În acest caz, calea de ieșire din situație sunt înlocuitorii de zahăr, care sunt numărați în prezent mai mult de o duzină. Printre înlocuitorii naturali ai zahărului un loc de frunte este ocupat de stevia, al cărei loc de naștere este Brazilia și Paraguay. Indienii din America de Sud o consumă de 1500 de ani. NSP oferă extract din frunze de stevia îmbogățit cu inulină. Stevia are efecte antioxidante, adaptogene, antiinflamatoare. Utilizarea regulată a Stevia reduce glicemia și vâscozitatea sângelui. Stevia poate fi recomandată persoanelor cu exces de greutate, cu colesterolul și glicemia crescute, precum și folosită ca îndulcitor pentru băuturi, preparate culinare (terci, budinci), cofetărie, patiserie.
Stevia este de 300 de ori mai dulce decât zahărul și are zero calorii spre deosebire de înlocuitorii sintetici ai zahărului (zaharină, acesulfat, aspartam etc.) Stevia este inofensivă în cazul utilizării pe termen lung.
Ingrediente active:
Stevia (Stevia rebaudiana) – frunzele conțin glicozide (stevioside, rebaudiazide etc.), care sunt de 300 de ori mai dulci decât zahărul și, în același timp, au zero calorii. Pe lângă glicozidele dulci, stevia conține multe alte substanțe utile: flavonoide (rutină, quercetină), vitamine. Steviozidele suprimă dezvoltarea microorganismelor din cavitatea bucală, protejează dinții de carii și gingiile de paradontoză.
Inulina (din extractul de rădăcină de cicoare) este o sursă de fibre alimentare, care servește ca mediu nutritiv (prebiotic) pentru bifidobacterii.
Continutul Stevia
1 lingură (300 mg) conține: extract din frunze de stevie de miere (Stevia rebaudiana) – 24 mg; inulină (extract din rădăcină de cicoare) – 276 mg.
Mod de intrebuintare: 2 măsuri (0,6 g) de 2-3 ori pe zi, la mese, adăugând la ceai, cafea și alte băuturi.
Contraindicații: intoleranță individuală la componentele produsului, femei însărcinate și care alăptează.